Američané chtějí zasadit více sóji a kukuřice

Američtí farmáři chtějí výrazně rozšířit plochy oseté kukuřicí a sójou. U kukuřice by mělo jít o 89 milionů akrů navíc, což je nejvíce od roku 1946. U sóji pak o 78 milionů akrů, což je absolutní rekord. Farmáři jednoho z největších světových vývozců obou plodin tak reagují na očekávané nevýrazné výnosy z plodin, které zaseli na zimu, a stejně tak i na očekávaný nárůst zájmu o kukuřici a sóju na světových trzích. Naopak pšenice plánují zasít nejméně od roku 1970.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kukuřičné pole

Kukuřičné pole | Foto: Jan Rosenauer

Větší než očekávané zásoby sóji a plány na osetí rekordních ploch včera vedly k výprodejům této komodity na trzích. Podle analytikem společnosti X Trade Brokers, která obchoduje s komoditami, Jiřího Tylečka je ale velmi těžké předvídat vývoj cen:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji zemědělských komodit mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti X Trade Brokers, která obchoduje s komoditami, Jiří Tyleček.

„Zásoby a osetí jsou určitě podstatné faktory, ale nejsou jediné. Nelze říci, zda bude sója růst nebo klesat. Závisí to také na pohybech amerického dolaru, ve kterém je sója denominována. Při pohledu na měnové trhy vidíme, že dolar v posledních měsících ustavičně roste, a to by mohlo vytvářet další tlak na sóju.“

Přebytkem zásob trpí také kukuřice. To se podle Tylečka negativně projevilo například na vývoji cen, které od začátku roku klesly až o čtvrtinu. „Pokud se ale například podíváme na bavlnu a ostatní technické komodity, tak tam je to na nabídkové straně podstatně napjatější,“ vysvětluje analytik.

Potraviny nebudou zdražovat

Podle Tylečka se v nejbližší době neočekává výrazné zdražení potravin: „Naopak, většina zemědělských komodit je od začátku roku v záporu. Ze všech skupin komodit se jim daří nejhůře. Důležitý je také vliv cenových a měnových vlivů. Americký dolar stále navyšuje zisky a přestože cena komodit v dolarech klesá, tak v ostatních měnách může klidně růst."

V dlouhodobější horizontu se ale zdražení už očekávat dá. „V dlouhodobějším časovém horizontu je situace odlišná. Souvisí to především z množství obdělávaných zemědělských ploch, které s růstem populace klesají. Takže v dlouhodobém období očekáváme růst potravin. Bavíme se ale o horizontu pěti a deseti let,“ vysvětluje analytik.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme