Američané neprodají Tchajwanu slibované stíhačky, jen zmodernizují staré

Spojené státy neprodají Tchajwanu nové stíhačky F-16. Namísto toho jen zmodernizují stávající tchajwanské letouny. Potvrdil to dnes oficiálně americký Kongres. Obchod za zhruba 5 miliard kritizuje otevřeně Peking. Spojeným státům dokonce pohrozil, v případě jeho uskutečnění, sankcemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké stíhačky F-16 se před tankováním řadí u křídla tankeru KC-135

Americké stíhačky F-16 se před tankováním řadí u křídla tankeru KC-135 | Foto: Alexandr Pícha

Tchajwan už před pěti lety požádal Spojené státy o prodej nových stíhaček, raket a helikoptér. Američané ale v pátek rozhodli, že namísto prodeje nových strojů Tchajwancům pouze staré letouny zmodernizují.

S rozhodnutím amerického Kongresu nesouhlasí někteří republikáni, kteří ho nazvali dokonce kapitulací před komunistickou Čínou.

O možném zrušení americko-tchajwanského obchodu už před několika týdny informoval časopis Defense News, podle něhož měla na rozhodnutí Američanů vliv Čína, která Tchajwan považuje za svou provincii a nesouhlasí s jakýmkoliv jeho vyzbrojováním.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme