Američané potrestali 21 leteckých společností za kartel

Spojené státy kvůli jedné z největších kartelových dohod v historii potrestaly už jednadvacet velkých světových aerolinek. Jak informuje list Washington Post, patří mezi ně například British Airways anebo aliance Air France - KLM.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Tyto aerolinky byly v letech 2000 až 2006 součástí tajné dohody, na základě které letečtí přepravci nadhodnotili palivové příplatky. Tím své zákazníky připravili o stovky milionů dolarů. Aerolinky se tak snažily nahradit ušlé zisky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl ředitel z investiční banky CAIB Unicredit Martin Iltis

Vyšetřování v roce 2005 spustily dvě letecké společnosti, Lufthansa a Virgin Atlantic, které zveřejnily informace o kartelu výměnou za svou beztrestnost.

Podle ředitele z investiční banky CAIB Unicredit Martina Iltise ale nejde o klasickou kartelovou dohodu: „Pojem kartelová dohoda si představuji tak, že někdo získá skutečnou konkurenční výhodu a daří se mu držet ceny poměrně vysoko a to by se mělo také projevit na jeho ziskovosti. Když se podíváte na ziskovost leteckých společností od roku 2000 do roku 2005, takt o byla spíš velká ztrátovost.“

„To jednání je samozřejmě nejenom nemorální, ale i nelegální, na druhou stranu je otázka, jestli se jim podařilo dosáhnout nějakou skutečnou konkurenční výhodu vzhledem k tomu, jak to odvětví vypadá,“ říká Iltis. Sám však dodává, že pokud by dohoda neexistovala, ztráty leteckých společností by byly mnohem větší.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme