Američané protestovali po celé zemi proti vysokým daním

Spojené státy prožily den protestů proti daním. Demonstrace ve stovkách měst po celé zemi byly zároveň výrazem nesouhlasu s vysokými výdaji vlády prezidenta Baracka Obamy. Ve Washingtonu se nespokojení občané sešli přímo před Bílým domem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace proti daním v Hartfordu

demonstrace proti daním v Hartfordu | Zdroj: ČTK

Projíždějící řidiči dávají najevo souhlas s transparenty demonstrantů v Lafyatteově parku. Nápisy odsuzují rekordní výdaje na záchranu bank a přirovnávají politiku nové vlády ke komunismu nebo dokonce fašismu. "A toho se americká vláda dopouští, když de facto zestátňuje velké korporace," soudí živnostník Bob z Marylandu.

Patnáctý duben je v Americe dnem, dokdy se musejí zaplatit daně. Protesty proti vysokým daním nejsou ojedinělé, ale letos se jich zúčastnily řádově desítky tisíc lidí, což je nebývalé.

Většina Američanů sice zatím podle průzkumů kroky nového prezidenta Baracka Obamy na povzbuzení ekonomiky schvaluje. Nesouhlasící menšina o sobě ale začíná dávat hlasitě a viditelně najevo.

Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme