Američané si půjčili rekordních 488 miliard dolarů, deficit do dvou let překoná bilion

Vláda Spojených států si v prvním čtvrtletí půjčila rekordních 488 miliard USD (10,3 bilionu Kč). Ve druhém čtvrtletí by však půjčky měly klesnout. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnilo americké ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar (ilustrační foto)

Dolar (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Půjčky v prvním čtvrtletí překonaly o pět miliard USD předchozí rekord z prvního čtvrtletí 2010, tedy z období, kdy se země snažila dostat z hluboké recese a podpořit finanční systém po krizi v roce 2008.

Trump na poslední chvíli prodloužil Evropě výjimku na dovoz oceli a hliníku

Číst článek

V tomto čtvrtletí ministerstvo očekává, že si vláda půjčí jen 75 miliard USD, v období červenec až září pak 273 miliard USD.

Ministerstvo navyšuje svoje půjčky, aby získalo peníze na financování provozu vlády v době, kdy rozpočtový deficit směřuje k rekordu. Rozpočtový úřad Kongresu (CBO) odhaduje, že schodek v letošním fiskálním roce, tedy do konce září, stoupne o 21 procent na 804 miliard USD.

Pokračovat v růstu má i v příštích letech a v roce 2020 překoná jeden bilion USD. Za období let 2019 až 2028 má deficit rozpočtu podle CBO dosáhnout celkem 12,4 bilionu USD.

Vláda prezidenta Donalda Trumpa však očekává v tomto období výrazně nižší schodek, a to 7,1 bilionu USD, hlavně díky rychlejšímu ekonomickému růstu podpořenému snížením daní a dalšími ekonomickými programy Trumpa, uvedla agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme