Američané uvažují o stažení jednocentové mince

Pamatujete si ještě na to, když se v Česku rušily desetníky a dvacetníky? A dávno pryč už jsou doby, kdy ještě u nás platily jednohaléřové mince. Inflace ale funguje v každé zemi a tak se teď začíná otřásat i americký cent. A není se čemu divit, protože už jeho hodnota poklesla na 23 haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednocentové mince

Jednocentové mince | Foto: Alexandr Pícha

Američtí ekonomové a politici předložili Kongresu vážné návrhy na stažení jednocentu z oběhu. Výroba mince, které se také s nostalgií říká penny, totiž letos poprvé překročila její hodnotu, a to skoro o polovinu. Může za to hlavně prudký růst ceny zinku i mědi, ale i cena práce a důsledky zdražování energií.

Argumenty přicházejí také z Evropy, kde už některé země přestaly vyrábět jednocenty eura. Hlavními odpůrci zrušení centů jsou hlavně charitativní organizace. Nezanedbatelná část jejich příjmů totiž plyne ze schránek na centy u pokladen v mnoha amerických obchodech a restauracích.

Sám tam nepohodlné centy házím také nebo se jich hned zbavuji, stejně jako většina Američanů. I za poštovní známku totiž v Americe můžete platit kartou, takže snad kromě taxíků už jinde bankovky nebo mince nepotřebujete.

Zatím to ale vypadá, že se jednocent podaří ještě nějakou dobu udržet. Na jeho líci je totiž od roku 1909 vyražen Abraham Lincoln, který měl v té době 100. výročí narození. A oslavit zanedlouho Lincolnovo 200. výročí zrušením mince s jeho portrétem by se i některým otrlým Američanům zdálo přece jen trochu barbarské.

Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme