Američané znovu omezí dovoz čínského textilu

Spojené státy obnoví kvóty na dovoz tří druhů čínských textilních výrobků. Omezení dovozů bavlněných košil, kalhot a spodního prádla je reakcí na vzedmutou vlnu dovozu v letošním roce, kdy byly na čínský textil celosvětově zrušeny dovozní kvóty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Košile

Košile

Jak zaznamenal ve Washingtonu zpravodaj Českého rozhlasu Miroslav Konvalina, Američané se domnívají, že čínské dovozy poškozují domácí trh.

Americká administrativa je pod velkým tlakem médií a zájmových skupin, aby proti levným dovozům z Číny zasáhla v daleko masivnějším měřítku. Nové kvóty na textil jsou podle mnohých jen vrcholem ledovce v nepřehledném moři neférových obchodních praktik, tvrdí zastánci amerického postupu.

Zavedení kvót je podle Washingtonu jen naplněním obchodních dohod, objevily se ale obavy, zda to nezvýší ceny bavlněného zboží v obchodech. Jen čínský export kalhot do USA stoupl po 1. lednu o 1500 procent a Američané ztratili 16 tisíc pracovních míst v 18 uzavřených továrnách.

Milan Kopp, Miroslav Konvalina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme