Američany trápí drahý benzín, přesto stále více utrácejí v obchodech

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v září vzrostly, oznámilo americké ministerstvo práce. Podíl na jejich růstu má především stále vyšší cena benzínu, která se oproti srpnu navýšila o sedm procent. Daří se naopak průmyslu, který v září rostl o čtyři desetiny procenta. Ještě v srpnu přitom průmyslová výroba klesala o 1,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod

Obchod | Foto: Tomáš Adamec

Velké inflace se zatím Američané bát nemusejí, myslí si analytik GE Money Bank Petr Gapko. „V podstatě ceny benzínu jsou tím jediným faktorem, který výrazněji táhne inflaci nahoru. Takzvaná jádrová inflace, čili očištěná o ceny energií a další složky, je poměrně nízko. Například ceny potravin vzrostly jenom o jednu desetinku,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik GE Money Bank Petr Gapko přiblížil aktuální makroekonomická data ze Spojených států

Jak dlouho ještě budou moci Američané uskromňovat výdaje kvůli drahému benzínu, než se situace významněji projeví na makroekonomických datech, záleží na vývoji světové ekonomiky.

„V současnosti je totiž celosvětová poptávka trošku potlačena a celosvětově produkce zpomaluje. Jde to vidět i na amerických průmyslových datech. Takže spotřebitelé v podstatě v současnosti šetří a budou určitě šetřit i několik následujících měsíců,“ říká Gapko.

Zářijový nárůst průmyslu pak chápe jako důsledek zvýšené produkce, který byl zapříčiněn dvěma faktory. Jednak se po prázdninách vrátili zaměstnanci do továren, americké továrny i těžaři navíc v srpnu omezovali produkci kvůli hurikánům.

Podle statistik rostly i přes pesimistická slova analytiků maloobchodní tržby. Dosáhly dokonce nejlepšího výsledku za poslední dva roky. Ve Spojených státech se totiž zlepšuje situace na trhu práce a klesá nezaměstnanost, upozorňuje Gapko. Čím dál více Američanů si proto může dovolit utrácet.

Zveřejněná makroekonomická data by mohla ovlivnit také rozhodování občanů během nadcházejících prezidentských voleb.

„Díky tomu, že se ekonomická situace Američanů zlepšuje, tak je tady určitý potenciál pro znovuzvolení současného prezidenta Baracka Obamy. Nicméně zase ekonomická situace, i když není úplně špatná, by mohla být určitě lepší. Takže otázkou je, jak nakonec Američané na toto zareagují,“ uvažuje Gapko.

Vladimír Kroc, Barbora Kreuzerová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme