Americké akciové trhy se blíží k nejhoršímu výsledku za posledních 80 let, shodují se ekonomové

Hlavní burzovní indexy (Dow Jones, Nasdaq Composite i S&P 500) v posledních měsících ztrácejí a podle odhadů některých ekonomů míří k nejhorším prosincovým výsledkům od roku 1931. Tedy od doby, kdy se trhy nacházely uprostřed Velké hospodářské krize. Například index Dow Jones, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, odepsal během prosince zhruba deset procent, tedy skoro nejvíc za dekádu.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Americké akciové trhy se blíží k nejhoršímu výsledku za posledních 80 let. (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Prosinec bývá pro trhy obvykle příznivý, letos tomu ale tak není. V rozhovoru pro CNN situaci shrnul bývalý předseda centrálního bankovního systému Spojených států Fed Alan Greenspan. Řekl, že růstové období amerických burz skončilo. Podle hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka investorům pomalu dochází trpělivost.

Americké akcie výrazně oslabily kvůli nepříznivým hospodářským údajům z Číny a Evropy, dolar naopak stoupl

Číst článek

„Jednoduše jsou zejména americké akciové trhy přehřáté. Ceny jsou nyní vyšroubované neskutečně vysoko, jsou předražené. Dříve nebo později si toho všimne dostatečná masa investorů a začnou spíše prodávat než kupovat,“ vysvětlil.

Spíše než k akciím se momentálně investoři skutečně přiklánějí k nákupu vládních dluhopisů, u kterých roste výnos.

Investoři jsou v nejistotě, protože přetrvávající obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou vytváří tlak na americkém akciovém trhu. Amerika zavádí nejrůznější cla, ať už na nábytek, dámské kabelky nebo taky na textil. Čína naopak zavádí cla americké zboží. Tento spor ohrožuje ekonomický růst a výrazně otřásá finančními trhy.

Posledním faktorem, který ovlivnil situaci na trzích, byla slova šéfa americké centrální banky Jerome Powella. Ten trhy překvapil, když naznačil, že banka plánuje v příštím roce znovu dvakrát zvýšit sazby.

Nejvíce ztratilo bankovnictví

V poslední době akcie nejvíce ztrácely v sektoru bankovnictví. Ten v prosinci odepsal skoro 15 procent. Propad ale zaznamenaly taky energetické firmy, a to hlavně v reakci na klesající cenu ropy.

Technologickému sektoru se hlavně v první polovině letošního roku dařilo, přesto ale nakonec ztratil přibližně sedm procent. Podle šéfredaktora webu Investujeme.cz Petra Zámečníka se i příští rok ponese ve znamení výkyvů.

Akcie v USA prudce oslabily, příčinou jsou obavy bank a průmyslu z hospodářské recese

Číst článek

„Akcie budou hodně cenově kolísat, což může být příležitost pro pravidelné investice,“ myslí si. „Pokud člověk investuje pravidelně, a pokud dojde k poklesu na akciových trzích, tak se na své investice může dívat naopak velmi pozitivně, protože bude nakupovat se slevou,“ dodal.

Podle analytičky společnosti Cyrrus Anny Píchové rozhodnutí americké centrální banky spustilo výprodeje i na evropských akciových trzích.

„Evropskou burzu ovlivňují podobné faktory jako tu americkou. V Evropě se k tomu v posledních měsících přidávala nejasná situace ohledně italského rozpočtu a taky nejistota ohledně brexitu, která pořád na trhu přetrvává,“ vysvětluje.

Výprodeje zasáhly taky pražskou burzu, její index se včera dostal poprvé od července loňského roku pod 1000 bodů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme