Americká centrální banka nejspíš zvýší úrokové sazby, řekla její šéfka Yellenová

Americké hospodářství je na tom dobře, čeká ho růst, a americká centrální banka proto letos může zvednout úrokové sazby. Tak se dá shrnout projev šéfky centrální banky Janet Yellenové před Sněmovnou reprezentantů. Na pravidelné hodnocení vývoje, představení takzvané Béžové knihy, čekali s napětím analytici i obchodníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janet Yellenová, předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed), šéfka americké centrální banky

Janet Yellenová, předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed), šéfka americké centrální banky | Zdroj: Reuters

Šéfka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová v noci na dnešek řekla, že po zimním útlumu registruje řadu známek hospodářského oživení.

Podle ní by ho neměly ohrozit ani problémy v zahraničí, například v Řecku nebo Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americká centrální banka nejspíš zvedne úrokové sazby, řekla její šéfka Yellenová. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Potvrdila také, že Fed vzhledem k příznivým vyhlídkám ekonomiky pravděpodobně ještě během letošního roku zahájí zvyšovaní úrokových sazeb, možná už v září.

Povšimla si ale také možného rizika, kterému čelí energetický sektor, a to je zlevňování ropy.

Ceny černého zlata se snižují mnohem rychleji po dohodě s Íránem, která vede k přílivu íránské ropy na světový trh. Ropa včera zlevnila přibližně o 3 procenta.

Janet Yellenová svým optimistickým pohledem trh uklidnila, posiloval také dolar. Pokud Fed zvýší úrokové sazby, bude dolar posilovat i dál. To povede k větší důvěře ve finanční sektor, především v banky. Po projevu Yellenové proto rostly také akcie finančních domů.

Jitka Hanžlová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme