Americká centrální banka sáhla k netradičním opatřením

Spojené státy použily k ochraně finančního systému výjimečné kroky. Centrální banka Spojených států přišla v noci na dnešek s novými kroky, které mají zastavit šíření globální finanční krize. Použila přitom nástrojů, kterých nevyužila od Velké hospodářské krize 30. let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Centrální banka opět snížila diskontní sazbu na přímé úvěry bankám a ustavila program, ve kterém bude moci půjčovat také firmám z finančního sektoru.

Netradičně v neděli oznámil šéf Americké centrální banky Ben Bernanke snížení úrokové sazby pro krátkodobé půjčky z 3,5 na 3,25 procenta. Velké investiční firmy tak budou ode dnešního rána moci získávat o něco levněji krátkodobé půjčky. Nové podmínky budou platit nejméně 6 měsíců.

Ekonomičtí analytici ve Spojených státech podtrhují neobvyklost nedělního vystoupení šéfa Americké centrální banky neboli FEDu. Dávají jej do souvislosti se sérií kroků, kterými se FED snaží pomoci churavějící americké ekonomice.

Stále větší počet ekonomů citovaných v amerických médiích mluví o tom, že hospodářství sklouzává do recese, pokud už se v ní neocitlo. Oficiální vládní informace o výkonu americké ekonomiky v prvním čtvrtletí budou k dispozici v dubnu.

Martina Hanáčková, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme