Americká centrální banka zastaví nákup dluhopisů, kterými podporovala ekonomiku

Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání oznámila ukončení programu nákupu státních dluhopisů, kterým po vypuknutí finanční krize podporovala domácí ekonomiku. Do té za posledních šest let napumpovala ve třech fázích celkem 3,7 bilionu dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Fed, který dlouho zastával spíše pesimistická stanoviska, tak vlastně přiznává, že podmínky na trhu práce se zásadně zlepšují a americká ekonomika je na cestě k trvalejšímu oživení, říká ekonom ČSOB Jan Čermák.

Celý program nákupu dluhopisů hodnotí příznivě. „Zcela nepochybně přispěl k tomu, že Spojené státy se dostaly, pokud jde o vyspělý svět, z recese nejdále. Přispěl k tomu, že byly zažehnány deflační problémy, a na druhou stranu to pomohlo také k tomu, že narostly ceny aktiv,“ vysvětluje Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kroky americké centrální banky přiblížil ekonom ČSOB Jan Čermák

Nákup dluhopisů není jediným opatřením americké centrální banky proti krizi, tím dalším jsou nulové krátkodobé úroky.

Podle Čermáka se ale blíží čas, kdy je Fed zvýší.

„Přiznal trhu práce výrazné zlepšení a v podstatě naznačil, že teď bude velmi bedlivě sledovat příchozí data a eventuálně podle toho bude reagovat s úroky. Nicméně to zvýšení nepřijde zřejmě dříve než za půl roku,“ odhaduje Čermák.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme