Americká centrální banka zvýšila úroky. Trumpovy stimuly ekonomika nepotřebuje, tvrdí

Americká centrální banka (Fed) po roce opět zvýšila svou základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. Banka rovněž signalizovala rychlejší tempo zvyšování úroků v příštím roce. Šéfka Fedu Janet Yellenová uvedla, že zvýšení úroků dokládá důvěru centrální banky v americkou ekonomiku. Upozornila rovněž, že ekonomika Spojených států podle jejího názoru nepotřebuje rozpočtové stimuly plánované budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janet Yellenová, předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed), šéfka americké centrální banky

Janet Yellenová, předsedkyně Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed), šéfka americké centrální banky | Zdroj: Reuters

Zvýšení základní sazby je v souladu s očekáváním analytiků a odráží solidní stav americké ekonomiky a vyhlídky na růst inflace. Krok Fedu povede k mírnému nárůstu úroků u některých úvěrů, napsala agentura AP. Podle šéfky Fedu Janet Yellenové zvýšení úroků dokládá důvěru centrální banky v americkou ekonomiku.

Fed nyní předpokládá, že příští rok přikročí ke třem zvýšením úrokových sazeb, zatímco dříve počítal pouze se dvěma zvýšeními. Centrální banka rovněž předpověděla, že růst ekonomiky Spojených států v letošním roce dosáhne 1,9 procenta a napřesrok zrychlí na 2,1 procenta. Oproti zářijové prognóze tak odhady růstu v obou případech zvýšila o 0,1 procentního bodu.

Yellenová upozornila, že ekonomický výhled by mohly ovlivnit změny v rozpočtové a hospodářské politice. Budoucí prezident USA Donald Trump po nástupu do funkce plánuje rozsáhlé výdaje na infrastrukturu, snižování daní a změny v oblasti zahraničního obchodu.

Vládě ani Kongresu nechci radit, ale...

Fed očekává, že míra nezaměstnanosti v USA do konce příštího roku klesne na 4,5 procenta a na této úrovni zůstane také v roce 2018. V listopadu míra nezaměstnanosti sestoupila na 4,6 procenta, tedy na nejnižší úroveň za devět let.

„Řekla bych, že v této situaci zjevně není zapotřebí, aby rozpočtová politika poskytovala stimuly s cílem přispět k návratu k plné zaměstnanosti,“ uvedla Yellenová. Dodala nicméně, že se tímto způsobem nesnaží radit budoucí vládě či Kongresu.

Americké akcie reagovaly na rozhodnutí Fedu poklesem, dolar naopak zamířil vzhůru. Výnosy u dluhopisů americké vlády s kratší splatností se vyšplhaly na pětiletá maxima, napsala agentura Reuters.

Loni v prosinci Fed přikročil k prvnímu zvýšení základní úrokové sazby za téměř deset let. Před tímto krokem banka základní sazbu v rámci snahy o podporu hospodářského růstu držela po sedm let na rekordním minimu 0,0 až 0,25 procenta.

Hrubý domácí produkt Spojených států se v letošním třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 3,2 procenta. Dosáhl tak nejrychlejšího tempa růstu za poslední dva roky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme