Americká ekonomika oficiálně překonala recesi

Recese ve Spojených státech skončila v červenci roku 2009. Oznámil to úřad NBER, který má v této otázce rozhodující slovo. Jak doplnil, recese trvala dvacet měsíců a byla tak nejdelší od druhé světové války. I když ji má ale Amerika teď oficiálně za sebou, problémy jejího hospodářství budou pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Potvrzuje to i nejnovější analýza Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, podle níž bude země i nadále čelit například vysoké nezaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném vývoji ekonomiky USA po oficiálním ukončení recese mluvil na Rádiu Česko analytik Raiffeisenbank Michal Brožka

Nezaměstnanost může být podle analýzy OECD vyšší než byla před začátkem recese až do roku 2013.

„Nezaměstnanost je jedním z největších aktuálních problémů USA. Vysoká nezaměstnanost podkopává důvěru spotřebitelů a snižuje tedy šance na oživení spotřeby, která ze tří čtvrtin tvoří HDP Spojených států,“ říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka a dodává:

„Na druhou stranu trh práce vždy zaostává za oživením. Pokud by to bylo větší brzdou oživení, je možné, že by byla další vlna recese a vzhledem ke správě NBER, která recesi již ukončila, by šlo o druhou recesi a nikoliv o pokračování té předchozí.“

„Dnes zasedá americká centrální banka a trh očekává, zda ještě nějakým dodatečným způsobem ekonomiku podpoří. Manévrovací prostor FEDu je relativně malý, úrokové sazby jsou téměř na nule a FED v tuto chvíli udržuje velmi nabobtnalou bilanci, tedy množství peněz, které napumpoval do ekonomiky skrze nákupy dluhopisů,“ pokračuje analytik Brožka.

„Je zde celkem reálná šance, že by FED mohl nakupovat další dluhopisy a nalít tak do systému ještě více dolarů. Podle mého názoru je na to ale ještě brzy,“ uvádí Brožka.

I přes problémy USA Světová obchodní organizace zvýšila odhad růstu obchodu v letošním roce na rekordních 13,5 procenta.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme