Americká ekonomika opět zpomalila, nezaměstnanost zůstává vysoká

Spojené státy zhoršily odhad letošního růstu své ekonomiky ze 2,7 na 1,7 procenta. O jedno procento snížil Bílý dům také odhad pro příští rok a to na 2,6 %. Vysoká zůstává i nezaměstnanost, která se drží na devíti procentech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké dolary

Americké dolary | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle analytika ČSOB Jana Čermáka ukazuje nálada mezi podnikateli i spotřebiteli opětovné směřování USA k recesi. „Hlavní důvody zůstávají neměnné, domácnosti jsou předluženy a přetrvává i negativní vývoj na trhu práce a především na trhu realit,“ vysvětluje Čermák.

Výrazně zadlužený už je i stát a nemůže tak dalšími investicemi podporovat růst ekonomiky. Spotřeba domácností ekonomiku vytáhnout zpět k růstu nedokáže, i Američané totiž kvůli velkému zadlužení začali šetřit.


Barack Obama má příští týden v Kongresu vysvětlovat, jak chce nastartovat americkou ekonomiku. „Spojené státy musí provést to, co provedly některé asijské ekonomiky – více se orientovat na vývoz, což je i dlouhodobý cíl Obamovy administrativy,“ říká Čermák.

Země by podle něj měla zavádět úspory, které budou dlouhodobě prospěšné, například snižovat energetickou náročnost svého hospodářství.

Optimismus nepanuje ani na pracovním trhu. Míra nezaměstnanosti zůstává na 9,1 procentech, což je na Spojené státy velmi vysoké číslo. „Tvorba nových pracovních míst se zcela zastavila a nezaměstnanost je stále vysoká. Bude to i sociální problém, protože USA nemají tak vyvinutý sociální systém jako evropské země,“ dodává Čermák.

Barbora Kreuzerová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme