Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla na minimum od roku 2020, meziročně o 1,5 procenta

Americká ekonomika v prvním čtvrtletí klesla v přepočtu na celý rok o 1,5 procenta. Ve zpřesněné zprávě to ve čtvrtek oznámilo americké ministerstvo obchodu. Výsledek je o desetinu procentního bodu horší, než ukazoval první rychlý odhad statistiků.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stodolarové americké bankovky

Ilustrační snímek | Foto: Yuriko Nakao | Zdroj: Reuters

Na největší ekonomiku světa na začátku letošního roku znovu dolehly dopady pandemie. Ekonomové se ale domnívají, že celkový stav americké ekonomiky zůstává dobrý, protože domácí poptávka vykazuje solidní odolnost a firmy pokračují v investicích.

Koronavirus způsobil Německu ekonomické ztráty osm bilionů korun. To je deset procent HDP

Číst článek

Pokles HDP ale s největší pravděpodobností nesignalizuje blížící se hospodářskou recesi. Za poklesem je částečně větší obchodní deficit, neboť země vynaložila více peněz za dovoz, než kolik jiné země zaplatily za americké zboží. HDP je nejširším měřítkem ekonomického výstupu každé země.

K poklesu ekonomiky v prvních měsících roku přispěla i pomalejší obměna zásob v obchodech a skladech, které si už před koncem roku 2021 vytvořily větší zásoby před vánočními svátky. Analytici předpokládají, že ekonomika už v nynějším čtvrtletí obnovila růst, uvedla agentura AP.

Spojené státy údaje o vývoji HDP zveřejňují v jiné podobě než například Evropská unie. Ta měří HDP v daném čtvrtletí proti stejnému období před rokem, zatímco v USA se čtvrtletní výsledek přepočítává na celý rok. Pokud by se použila metodika EU, pak americká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 3,6 procenta po růstu o 5,5 procenta o čtvrtletí dříve. Meziroční růst ekonomiky EU naopak zrychlil ze 4,9 na 5,2 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme