Americká ekonomika roste, výhled zůstává nejistý

Ekonomika Spojených států i v září rostla, výhled ale zůstává nepřesvědčivý. Vyplývá to z pravidelné zprávy americké centrální banky. Podle takzvané Béžové knihy oživení táhli spotřebitelé, kteří utráceli zejména za automobily a cestování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolar

Dolar | Foto: Emanuel Macoun

Několik oblastí pak také hlásí vyšší aktivitu v podnikové sféře a zejména pak v ostře sledovaném stavebním sektoru. Například v září stoupl o 15 procent počet nově rozestavěných domů. I přesto jsou nadále mnohé firmy při najímání nových zaměstnanců a při investování do nových projektů opatrné.

Ekonom ČSOB Jan Čermák čísla ze stavebnictví nepřeceňuje. Mohlo jít o výkyv, způsobený opravami po hurikánu Irene. Čísla za třetí kvartál jsou ale podle něj docela dobrá. „Pokud je růst o 2 procenta, nedá se mluvit o hrozbě recese,“ říká Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké ekonomice mluvil na Rádiu Česko ekonom ČSOB Jan Čermák

Růst podle Fedu táhnou spotřebitelé. Národní federace maloobchodníků ale tvrdí, že právě spotřebitelé hodlají šetřit. Na Vánoce prý mají Američané utratit o 2 procenta méně než loni. Čermák poukázal na paradox, že sice spotřebitelé mají velmi špatnou náladu, ale přesto poměrně výrazně utrácejí.

„Například maloobchodní tržby v září rostly meziročně o 8,6 procenta, což je velmi silný růst. Spotřebitelská nálada je přitom na nejnižších úrovních od krize z přelomu let 2008 a 2009. Američané utrácejí, byť to je na úkor jejich úspor,“ uvedl ekonom ČSOB.

Že by se Fed rozhodl pro další pumpování peněz do systému Čermák neočekává. Podle něj by se to mohlo stát jen za předpokladu, že by v eurozóně došlo k nějakému zásadnímu kolapsu, například neřízenému bankrotu Řecka a zároveň s tím by se dál zhoršily klíčové podnikatelské nálady.

„Tak daleko ale zdaleka nejsme a navíc je kvantitativní uvolňování velmi silně kritizováno ze strany republikánů a je ho tedy pro FED těžké prosadit i z politických důvodů,“ upozornil Jan Čermák.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme