Americká ekonomika začne v druhém čtvrtletí růst

Stav americké ekonomiky se lepší. Její úplné ozdravení bude ale ještě dlouhé a bolestivé. Tak se dá stručně shrnout včerejší kolekce nejnovějších statistických dat a odhadů dalšího vývoje hospodářství Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Na jedné straně stoupající optimismus ekonomů nastartoval od května tohoto roku první nárůst spotřebitelské důvěry. Po třech letech poklesu se mírně zvýšily i ceny domů, což naznačuje jisté oživení na realitním trhu.

Na druhé straně se ale objevilo i několik varovných signálů: ekonomika letos i v příštím roce podle Bílého domu poroste pomaleji, než se původně očekávalo, a schodek rozpočtu bude naopak vyšší.

Podle analytika ČSOB Jana Čermáka se dá očekávat, že se Spojené státy ve třetím čtvrtletí připojí k hlavním ekonomikám světa jako Německo a Japonsko, které zaznamenaly ve druhém čtvrtletí oživení hospodářství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji americké ekonomiky mluvil na Rádiu Česko analytik ČSOB Jan Čermák.

"Dá se očekávat velmi solidní růst v celém druhém pololetí. Poslední údaje naznačují, že ve třetím a čtvrtém čtvrtletí zažijeme poměrně viditelné oživení americké ekonomiky."

Co je ale pro USA klíčové, je vývoj na trhu práce. "Přestože krátkodobé statistiky naznačují určité zlepšení, lze stále očekávat, že míra nezaměstnanosti do konce tohoto roku poroste," uvedl Čermák.

"Na přelomu roku se nezaměstnanost zastaví na deseti procentech a v roce 2010 bychom mohli vidět pozvolné zlepšování na trhu práce," dodává analytik.

Americké ekonomice výrazně pomáhá podpora státu

K oživení americké ekonomiky výrazně přispívá také státní podpora. "V současnosti státní podpora pomáhá zejména na trhu bydlení, kde mají Američané, kteří si poprvé kupují dům, možnost čerpat do konce listopadu daňové kredity," vysvětluje Čermák.

Zároveň ještě dodává: "To zřejmě vede k jistému oživení na trhu nemovitostí a pochopitelně to možná zvyšuje i spotřebitelskou důvěru."

Přečtěte si také:
Ve Spojených státech skončilo šrotovné
Dosáhla krize svého dna?
Propad americké ekonomiky se zmírňuje
Washington řeší ekonomickou krizi biliónovými dotacemi

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme