Americká pojišťovna AIG krachuje, přesto vyplácí milionové odměny manažerům

Ameriku šokovala pojišťovna American International Group. Obří společnost vykazuje ztráty v řádu desítek miliard dolarů a nedávno ji musel zachraňovat vláda. Přesto vyplácí manažerům milionové odměny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sídlo pojišťovny AIG v New Yorku

sídlo pojišťovny AIG v New Yorku | Zdroj: ČTK

62 miliard dolarů. Taková byla ztráta pojišťovny AIG jen za loňské poslední čtvrtletí. Je to největší ztráta, jakou kdy americká firma zaznamenala. Vláda pojišťovnu AIG po naléhavé žádosti musela nedávno zachránit finanční injekcí 170 miliard dolarů.

Teď vyšlo najevo, že společnost vyplatí 165 milionů dolarů odměn manažerům, z nichž mnozí byli přímo zodpovědní za transakce, které přivedly firmu do potíží.

Politici v Kongresu jsou pobouření na nejvyšší míru a ministr financí Timothy Geithner důrazně žádal šéfa AIG, aby odměny zrušil. Generální ředitel AIG Edward Liddy mu ale odpověděl, že má svázané ruce, protože odměny byly dohodnuté předem a pokud by je firma nevyplatila, čelila by žalobám.

Přečtěte si také:
Pojišťovna AIG vykázala nejvyšší čtvrtletní ztrátu v historii amerických firem
České předsednictví bere vážně reformu dohledu nad finančními institucemi
Černé dny americké ekonomiky pokračují a rozšiřují se do celého světa
USA budou reformovat dohled na finančními trhy

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme