Americká policie podnikla zátah na podvodníky z Wall Streetu

Američtí vyšetřovatelé chystají zátah na podvodníky na Wall Streetu. Oznámili to tři dny poté, co zadrželi miliardáře Raje Rajaratnama, který podle nich zneužíval interních informací o stavu a výhledu firem s nimiž obchodoval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Z podobných machinací a nebo spoluúčasti na nich vyšetřovatelé podezírají i další obchodníky a manažery firem, mezi nimiž figurují například i zaměstnanci Intelu a nebo IBM. Může tento skandál ovlivnit americké burzy?

Podle hlavního analytika Capital Partners Josefa Stoulila skandál americkou burzu příliš neovlivní, protože investory zajímají hlavně výsledky firem a politika americké centrální banky FED.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí vyšetřovatelé chystají zátah na podvodníky na Wall Streetu. Téma pro hlavního analytika Capital Partners Josefa Stoulila.

"Navíc ten objem podvodů - 20 milionů dolarů - je ve srovnání třeba s americkým záchranným balíčkem za 1,5 bilionu dolarů zanedbatelný," prohlásil Stoulil v rozhovoru pro Rádio Česko. Zatím se podle něj mluví o podvodech s akciemi firem Google, Polycom, Hilton Hotels.

"Může se ukázat, že šlo i o další tituly, zásadní vliv na akciový trh bych ale neočekával," dodal Stoulil.

Zneužívání tzv. insider informací je podle něj nebezpečný jev, nebude však jednoduché jej rozklíčovat, i proto, že Rajaratnam je jedním z nejbohatších mužů světa.

"Problém insider trading je věčný problém akciového trhu, je pozitivní snažit se s tím něco dělat a je to i součást širšího záběru směrem ke zpřísnění regulace kapitálového trhu, hedgeových fondů. Určitě to přispěje k očištění trhu a znovuzvýšení důvěry," uzavřel Stoulil.

Roman Chlupatý, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme