Americká Sněmovna reprezentantů schválila klíčovou rozpočtovou strategii

Americká Sněmovna reprezentantů odhlasovala klíčovou dohodu o daních a rozpočtových škrtech. Spojené státy tak prozatím odvrátily hrozbu pádu z takzvaného fiskálního útesu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Dohodu už včera schválil drtivou většinou hlasů Senát. Dnes se debata protáhla až do pozdních hodin. Nakonec bylo 257 hlasů pro a 167 proti.

Republikánští poslanci sněmovny původně chtěli senátní návrh doplnit rozšířením rozpočtových škrtů, pro svůj dodatek ale nezískali dostatečnou podporu. K dohodě tak chybí už jen podpis prezidenta Baracka Obamy.

Prezident výsledek hlasování přivítal, zdůraznil ale, že je to jen první krok v delším procesu v úsilí i snížení amerických rozpočtových deficitů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Washingtonu se přihlásil zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Daně se zvýší jen rodinám s ročním příjmem nad 450 tisíc dolarů. Podpora v nezaměstnanosti zůstane zachována pro ty, kteří si budou aktivně hledat práci. To jsou tedy některé z demokratických úspěchů při vyjednávání, i když původně třeba doufali, že pomyslná hranice bohatství bude jen 250 tisíc dolarů.

Dohoda také prodlužuje podporu v nezaměstnanosti pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce a odvrací hrozící 27procentní snížení odměn lékařům a prudký růst cen mléka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O klíčovém hlasování v americké Sněmovně reprezentantů mluvil na Radiožurnálu Ondřej Bouda

Prezident Obama si ale také postěžoval, že zákonodárci řadu problémů jen odložili.

„Tento zákon je jen prvním krokem na dlouhé cestě k ozdravení ekonomiky. Doufal jsem, že se podaří dosáhnout širšího kompromisu, ale budeme na to muset jít po kouskách,“ řekl Barack Obama.

Například povinné rozpočtové škrty odsunul Kongres jen o dva měsíce a bude muset k nim co nejdříve najít alternativu. Prezident ale doufá, že další jednání už se obejdou bez zbytečného melodramatu.

„V tomto okamžiku je rozhodující, že přetrvávají takzvané Bushovy daňové úlevy, jejichž platnost by jinak vypršela. A to s výjimkou pro příjmy nad 400 000 dolarů ročně pro jednotlivce a 450 000 pro rodinu,“ říká spolupracovník ČRo z americké Pensylvánie Dušan Neumann.

„Nazpět se ale také zvyšuje daň ze mzdy ze 4,2 na 6,5 procenta, jejíž snížení bylo jedním z prvních populárních kroků prezidenta Obamy po jeho zvolení. V absolutních číslech to nevypadá jako vysoké zvýšení, ale ve skutečnosti se jedná o padesátiprocentní zvýšení daně ze mzdy,“ pokračuje Neumann.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí amerických kongresmanů mluvil na Radiožurnálu spolupracovník ČRo z americké Pensylvánie Dušan Neumann

„Nikdo si nedovede představit, jak by pád ovlivnil nejen hospodářství, ale i celospolečenskou situaci. Republikánům šlo hlavně o zachování daňových úlev zavedených za vlády prezidenta Bushe. Ovšem pro média je to danění velmi bohatých, a těch jsou asi čtyři procenta. A přestože platí přes 70 procent všech daní, tak se jim daně zvyšují. Ovšem už samotný termín ‚fiskální útes‘ předjímá katastrofu a to se v médiích vždy dobře prodává. O bod zdanění velmi bohatých se proto přetahují oba tábory,“ vysvětluje Neumann konečný souhlas republikánů se změnami.

Pokud se výrazně nezredukují výdaje, celý problém se podle Neumanna jen odsune. Jak daleko, to je věc spekulací, protože už teď je jasné, že aby mohla současná rozpočtová politika pokračovat, bude třeba zvýšit dluhový strop asi o 1,6 bilionu dolarů, které Spojené státy nemají.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme