Americká Sněmovna reprezentantů schválila plán demokratů na oživení ekonomiky

Američtí demokraté prosadili ve Sněmovně reprezentantů balík ekonomických stimulačních opatření. Plán na povzbuzení americké ekonomiky, který bude stát přes 800 miliard dolarů, musí ale schválit také Senát, kde čelí silné republikánské opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Kongresu ve Washingtonu

budova Kongresu ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

"Při tomto hlasování bylo 244 členů Sněmovny pro a 188 proti," shrnula výsledek hlasování předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. "Návrh je proto schválený bez námitek a žádosti o další projednání," prohlásila s úsměvem demokratická politička.

Předseda republikánů v dolní komoře amerického Kongresu John Boehner spokojený podle očekávání nebyl: "Prosperitu nezískáme půjčováním a utrácením peněz, které budou muset splácet naše děti," uvedl John Boehner v rozhovoru pro stanici Fox News.

Republikáni podle něj mají plán, který bude stát zhruba polovinu prostředků, které chtějí na povzbuzení ekonomiky dát demokraté. Počítá především s daňovými úlevami pro středostavovské rodiny a malé podniky.

Republikáni boj o podobu stimulačního balíku na půdě Sněmovny reprezentantů sice prohráli, ale to se čekalo. Teď se jejich úsilí soustředí na půdu Senátu, ve kterém nemají demokraté tak výraznou většinu. Proto se může přijetí plánu na oživení americké ekonomiky zkomplikovat.

K tématu si můžete také přečíst:
Američtí demokraté mají nový návrh na podporu ekonomiky

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme