Americká vláda chce přísnější pravidla pro Wall Street

Potřebujeme lepší, chytřejší a přísnější regulaci. Prohlásil v americkém Kongresu ministr financí Timothy Geithner. Reforma vládního dozoru nad finančním trhem je jednou z klíčových součástí programu nové americké administrativy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

"Dohled a regulace finančního trhu selhaly. Nezabránily problémům a chybám, které vedly k současné krizi," uvedl ministr financí Timothy Geithner, který přichází s plánem, který má regulaci zpřísnit a jedním dechem zjednodušit.

Chce všechny finanční společnosti podřídit jedinému dozorčímu úřadu. Banky a další společnosti na finančním trhu mají podle něj mít větší kapitálové rezervy.

Soukromé investiční fondy budou mít od určité velikosti povinnost registrace u Komise pro cenné papíry. A mají se také zřídit nová pravidla pro trh s derivativy a pro investiční fondy.

Příslušnou legislativu ale musí ještě schválit Kongres USA. Podpora, zejména republikánů, přitom není jistá.

Přečtěte si také:
Brown: Spolupráce EU a Ameriky na obnově finanční stability může být velmi dobrá
Americký Kongres chce zdanit odměny manažerů
Hlavní prioritou EU musí být podle Německa a Francie lepší regulace financí
Americká pojišťovna AIG krachuje, přesto vyplácí milionové odměny manažerům
USA budou reformovat dohled na finančními trhy

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme