Americká vláda odložila rozhodnutí o další půjčce automobilovým koncernům

Americký prezident Barack Obama v očekávaném projevu o řešení problémů automobilového průmyslu prozatím neslíbil další vládní pomoc společnostem General Motors a Chrysler. Šéf Bílého domu vyzval automobilky, aby dál pracovaly na plánech restrukturalizace. jak známo, Obama odmítl plány na restrukturalizaci, předložené nedávno těmito automobilkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: www.barackobama.com

Podle Baracka Obamy nenechají Spojené státy automobilový průmysl padnout. Výrobci aut se ale podle něj musí vzchopit i pomocí vlastních úsporných opatření.

"Vedení General Motors se musí zeptat samo sebe, jestli je současný model firmy věrohodný. Tedy takový, který nezajistí pouhé přežití, ale i úspěch v globální tržní soutěži," řekl Obama.

Vláda Spojených států amerických podle něj nemá zájem o řízení General Motors. "Neusilujeme o to. Máme zájem o to, aby společnost dostala konečně příležitost provést potřebné změny. Takové, díky kterým vyjde z krize silnější a konkurenceschopnější," řekl americký prezident.

Společnost General Motors dostane 60 dnů na vypracování nového plánu. Na nátlak vlády musel rezignovat generální ředitel Rick Wagoner. Prezident říká, že nejde o odsouzení manažera, který ve společnosti pracuje přes 30 let, ale o to, aby vedení vzalo nový směr. Kritici ovšem mluví o bezprecedentním zásahu vládu.

Společnost Chrysler pak má třicet dnů na to, aby uzavřela dohodu o spojení s italským Fiatem. To by jí mělo podle vlády pomoci k záchraně. I v tomto bodě se ale najdou skeptičtí odborníci, kteří o tom pochybují. Prezident Obama zdůrazňuje, že to v žádném případě neznamená nastolení státní kontroly nad soukromými společnostmi.

Přečtěte si také:
Jednání o budoucnosti automobilky Opel v Bruselu
Americké automobilky připravují masivní propouštění
Americká automobilka Chrysler zastaví na měsíc výrobu

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme