Americká vláda se dohodla s bankami na hypotékách

Americká vláda uzavřela s velkými bankami dohodu o hypotékách. Oznámila to stanice CNN. Dohoda má napravit podivné praktiky, kdy některé banky údajně protiprávně zabavovaly domy a byty dlužníků. Až milionu plátců hypoték by to mělo umožnit snížení splátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Times Square v New Yorku

Times Square v New Yorku | Foto: Milan Kopp

Po splasknutí bubliny trhu s nemovitostmi, k němuž došlo ve Spojených státech před několika lety, se americké banky údajně snažily co nejrychleji řešit situaci neplatičů hypoték nebo lidí, kteří se opožďovali se splátkami.

Přitom podle obvinění ale postupovaly unáhleně až protiprávně. Namísto toho, aby se lidem v nouzi snažily splátky třeba rozložit nebo přechodně snížit, jednaly vyloženě drakonicky a podle některých obvinění v rozporu s vlastními pravidly nebo dokonce v rozporu se zákonem. To však banky popírají.

Dohoda, kterou s nimi vláda údajně uzavřela, má zabránit soudním sporům. V podstatě jde o masivní mimosoudní vyrovnání za účasti federální vlády a téměř všech států. Dohoda, jejíž detaily ještě nejsou známy, má mít hodnotu asi 26 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dohodě mezi americkou vládou a bankami o hypotékách mluvil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo ve Spojených státech Vít Pohanka

Většina z těchto prostředků má jít na úlevy plátcům hypoték, kteří se stali obětí podivných praktik bankovních domů. Těch je přibližně milion, většině z nich by se teď měly měsíční splátky snížit.

Kromě toho se asi 750 tisíc lidí nebo rodin, kterým už banky domy zabavily, mělo dočkat určité kompenzace. Ta však není nijak závratná, hovořilo se asi o 2000 dolarů.

Vít Pohanka, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme