Americká vláda sníží odměny manažerů velkých firem

Vláda Spojených států amerických prudce sníží platy manažerů sedmi velkých společností. Jde o firmy, které se loni ocitly na pokraji zhroucení a před krachem jim pomohly obrovské finanční injekce z kapes daňových poplatníků. Zachované vysoké platy jejich vedení pobuřují už delší dobu americkou veřejnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Základní plat v hotovosti pětadvaceti vrcholných manažerů sedmi velkých firem se sníží až o plných 90 procent. Celkové odměny víc než stovky šéfů společností, kterým vláda výrazně pomohla, klesnou asi o polovinu.

"Nikomu nezávidíme a věříme v úspěch. Naše hodnoty ale uráží, když si šéfové velkých finančních společností, které se potýkají s existenčními problémy, vyplácejí tučné odměny, i když se současně spoléhají na finanční pomoc z kapes daňových poplatníků, aby se vůbec udrželi nad vodou," prohlásil prezident Barack Obama.

FED chystá vlastní opatření

Se současným opatřením přišlo ministerstvo financí. Týká se pojišťovny AIG, Bank of America, Citigroup, automobilek Chrysler a General Motors a dvou finančních společností, které se od nich oddělily: GMAC a Chrysler Financial.

Vlastní revizi platů v bankovnictví připravuje centrální banka zvaná FED. Jejím cílem má být, aby manažeři bank nebyli motivováni k příliš riskantním operacím. Právě takové byly ty, které vedly k finanční krizi, a tím spustily současné globální ekonomické problémy.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme