Americká vláda viní Goldman Sachs z podvodů na investorech

Přední investiční banka Goldman Sachs čelí obvinění amerických úřadů z podvodu na investorech. Škody údajně dosahují až jedné miliardy dolarů. Podle ekonomů bude mít banka před sebou těžkou právní bitvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Úřady podaly na banku civilní žalobu u federálního soudu na Manhattanu. Investiční bankéř Ondřej Jonáš pro Český rozhlas nicméně uvedl, že je spor podle něj spíše politicky motivovaný a že Goldman Sachs příliš nepoškodí:

„Já bych spíš sázel na to, že to Goldman Sachs ustojí a že s pravděpodobností 95 procent z toho nic nebude.“

Banka Goldman Sachs tvrdí, že neudělala nic špatného a obvinění proti ní vznesená jsou naprosto nepodložená. Společnost se 140 letou tradicí se brání a je pohoršená z poškození své reputace.

„Je to začátek, je to první tah. Dnes bylo dokonce oznámeno, že to není jediná firma, která bude obviněna. Je to snaha najít viníky za finanční krizi. V tomto smyslu je to velice důležité. Je to též důležité v kontextu návrhu restrukturalizace finančního sektoru, která se nyní rozjíždí a obamova administrativa by to ráda stihla před podzimními volbami,“ dodal Jonáš.

Jan Piroch, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme