Americká vláda začala jednání s Volkswagenem o urovnání emisního skandálu

Zástupci Spojených států a německé automobilky Volkswagen začali jednat o tom, jak urovnat spory kvůli emisnímu skandálu. Společnost se bude snažit docílit toho, aby proti ní v Americe skončilo trestní řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Volkswagenu na továrně ve Wolfsurgu (ilustrační foto)

Logo Volkswagenu na továrně ve Wolfsurgu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Rozhovory mezi Volkswagenem a představiteli amerického ministerstva spravedlnosti by mohly vyústit v dohodu, ve které by automobilka přiznala vinu za manipulace s emisemi, souhlasila s nezávislým dohledem a zaplatila pokutu.

Částka finančního postihu zatím definitivně určená není, nicméně deník The Wall Street Journal píše, že by taková pokuta mohla v přepočtu dosáhnout skoro třiceti miliard korun.

Ale ať už bude jakkoliv vysoká, bude představovat další finanční zátěž pro společnost. Firma řeší další spory také v Evropě a už v červnu navíc přistoupila na to, že za urovnání vládních a spotřebitelských žalob v Americe zaplatí dalších v přepočtu až 376 miliard korun, o tom ale ještě musí rozhodnout soud.

Software pro manipulaci s výsledky emisních testů má v Americe na 570 tisíc vozů. Pro srovnání, v České republice má sporný software zhruba dvě stě tisíc aut. Po celém světě jde pak přibližně o jedenáct milionů vozů.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme