Americké akcie dál klesají, ekonomika se dostala i do popředí prezidentské kampaně

Ceny amerických akcií znovu klesly. Dow Jonesovův index průmyslových podniků klesl o 4 procenta a ještě víc poklesl index technologických firm Nasdaq. Důvodem je zhroucení respektovaných investičních bank a špatný stav největší pojišťovací skupiny v zemi AIG.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Bílý dům prostřednictvím mluvčí Dany Perinové ujišťuje: Ekonomika USA je dostatečně silná, aby se s těmito otřesy vypořádala. Americká vláda musí současně vysvětlovat, proč zasáhla v případě pojišťovací společnosti AIG a poskytla jí úvěr ve výši až 85 miliard dolarů výměnou za 80 procent akcií, když v případě jiných soukromých společností odmítla zasáhnout.

Argumentuje tím, že zhroucení AIG by otřáslo mnoha bankami po celém světě, které jsou u této společnosti pojištěné. To ovšem zatím nijak nezmenšilo skepsi investorů, kteří se obávají dalších krachů zavedených amerických firem.

Špatný stav americké ekonomiky se dostal do popředí prezidentské kampaně

Demokrat Barack Obama slibuje: snížím daně středostavovským rodinám o 1000 dolarů a zlepším regulaci finančních firem na Wall Street.

Reformovat finanční trh chce i republikán John McCain, který zároveň slibuje, že zjedná pořádek ve Washingtonu, s odkazem na regulační úřady, které podle všeho zaspaly a nereagovaly na hrozící krizi.

Podle analytiků má ale z krize na finančních trzích větší šanci těžit demokrat Obama, protože není u voličů spojován se současnou vládou prezidenta Bushe, jejíž pozornosti vznikající problémy unikly.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme