Americké akcie posílily. Kurz dolaru je nejvýše za posledních 14 let

Americké akcie v čele s bankovním sektorem, který těží ze zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech, posílily. Dolar se vyšplhal na 14leté maximum vůči euru i vůči koši předních světových měn.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké akcie po výkyvech uzavřely bez výraznějších změn (ilustrační foto z newyorské brzy)

Americké akcie po výkyvech uzavřely bez výraznějších změn (ilustrační foto z newyorské brzy) | Zdroj: Reuters

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,30 procenta a obchodování uzavřel na 19 852,24 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,39 procenta na 2262,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,50 procenta na 5456,85 bodu.

Americká centrální banka (Fed) ve středu zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,50 až 0,75 procenta. Signalizovala rovněž rychlejší tempo zvyšování úroků v příštím roce. Podle šéfky Fedu Janet Yellenové středeční rozhodnutí demonstruje důvěru centrální banky v ekonomiku Spojených států.

„Investoři přijímají tvrzení Yellenové, že zvýšení sazeb je vyjádřením důvěry v ekonomiku. Ekonomika roste, trh práce je silný a normalizace měnové politiky může pokračovat,“ uvedl analytik Dave Donabedian ze společnosti Atlantic Trust.

Vzhůru dnes zamířily například akcie bankovních společností JPMorgan, Wells Fargo a Bank of America. Nárůst úrokových sazeb by bankám mohl pomoci k dosažení vyšších zisků z poskytovaných půjček. Naopak výrazně oslabovaly akcie internetové společnosti Yahoo. Důvodem je zpráva, že hackeři v roce 2013 ukradli údaje z účtů více než miliardy lidí používajících její služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme