Americké akcie uzavřely obchodování na novém rekordu. Pomohl projev šéfky centrální banky

Projev šéfky americké centrální banky povzbudil akciové trhy. Janet Yellenová naznačila, že brzy zvýší úrokové sazby. To pomohlo komerčním bankám. Díky nim akcie ve Spojených státech uzavřely obchodování na novém rekordu, posílily všechny tři hlavní americké indexy, a akcie si připsaly až půl procenta. K jejich růstu přispěly také firmy Apple a General Motors.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wall Street

Wall Street | Zdroj: Reuters

Applu pomáhají očekávání investorů, že jeho prodejům pomůže výročí uvedení telefonu iPhone na trh. Koncem června od něj uplyne už deset let.

Akcie automobilky General Motors posílily po zprávě, že francouzská PSA, tedy výrobce Peugeotu a Citroenu, jedná o koupi jejích evropských značek, mezi které patří třeba Opel.

Růst amerických bank podpořil projev ředitelky americké centrální banky Janet Yellenové. Při svém prvním vystoupení v Kongresu od nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu řekla, že Federální rezervní systém (FED) nejspíš brzy zvýší úrokové sazby.

Pokud by to neudělal, musel by to později udělat rychleji a americká ekonomika by se tak mohla dostat do recese. Yellenová taky dala najevo nejistotu ohledně Trumpových ekonomických plánů. Nový prezident toho totiž zatím moc nenaznačil.

Ředitelka americké centrální banky Janet Yellenová | Foto: Reuters

Na projev Yellenové reagoval i dolar. Posílil ve srovnání s dalšími důležitými měnami. Proti japonskému jenu si připsal čtyři desetiny procenta, proti euru dvě desetiny a stejný zisk zaznamenal vůči koši šesti hlavních světových měn.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme