Americké akcie zažily nejhlubší propad za téměř tři roky

Akciové trhy ve Spojených státech zasáhla vlna výprodeje. Hlavní indexy propadly nejvíce za téměř tři roky. Je to reakce na historicky první snížení hlavního úvěrového ratingu USA, ke kterému sáhla agentura Standard & Poor's.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní americké indexy propadly nejvíce za téměř tři roky

Hlavní americké indexy propadly nejvíce za téměř tři roky | Zdroj: Reuters

První degradace úvěrové známky Spojených států dál znervózňuje investory, kteří už minulý týden utíkali od akcií v obavách z propadu americké ekonomiky do nové recese a ve strachu z dluhové krize v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rádio Česko rozebíralo současnou situaci na trzích s bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem

Účinkem se minul i projev amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten se vyjádřil poprvé k historickému snížení špičkového ratingu Spojených států.

„Trhy stále věří, že naše platební schopnosti jsou dobré. Neznamená to, že nemáme problémy. Ale nepotřebujeme ratingové agentury, abychom věděli, že musíme najít dlouhodobé řešení pro náš rozpočtový deficit,“ prohlásil Obama.

Zdůraznil, že předloží nový plán včetně vyšších daní pro nejbohatší Američany a omezení výdajů na zdravotnictví. Na závěr doplnil, že navzdory snížení ratingu považují trhy Spojené státy pořád za důvěryhodné.

Náklady na půjčování peněz Spojeným státům sice od pátku sice poklesly, ovšem Wall Street pokračoval ve volném pádu. Index Dow Jones se ponořil pod hranici 11 tisíc dolarů, což je pokles o pět procent. Další indexy S&P 500 a Nasdaq šly dolů o víc než šest procent, což znamená největší pokles za téměř tři roky.

Kočárník: Je třeba jít ke kořenům dluhů

Je vidět, že investoři nevěří ani odkupu dluhopisů ani příslibům vrcholných politiků. Podle bývalého ministra financí Ivana Kočárníka je při řešení krize jít ke kořenům veřejných dluhů.

„Dluhy dohonily nezodpovědné dlužníky. Musí se začít šetřit, škrtat, vrátit se tam, kde kdysi ekonomika fungovala, to znamená nežít tolik na dluh. Jakmile budou důvěryhodné scénáře tohoto postupu, tak trhy se uklidní,“ míní Kočárník.

Někteří ekonomové předpovídají, že svět čeká recese jako po pádu Lehman Brothers, možná hlubší a delší. Kočárník se domnívá, že by současná situace nemusel dojít tak daleko.

„Hlubokému propadu by mohly zabránit dva faktory. Jeden je, že asijské trhy touto recesí poznamenány nejsou, a druhým faktorem je německá ekonomika, která je ohromně silná a hodně utáhne,“ dodal.

Václav Pešička, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme