Americké automobilky volají o pomoc

Americké automobilky žádají Kongres o finanční injekci ve formě levných úvěrů až do výše 25 miliard dolarů. Jinak prý hrozí jedné nebo více velkým automobilkám finanční kolaps. Zákonodárci s odpovědí váhají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chrysler GrandVoyager

Chrysler GrandVoyager | Foto: Ondřej Jánoška

General Motors, Ford a Chrysler - tři tradiční jména amerického automobilového průmyslu a zároveň tři společnosti, které se potácejí na pokraji kolapsu. Pokud nedostanou levné státní půjčky, dostanou se do platební neschopnosti a to by ohrozilo 3 miliony pracovních míst v tomto průmyslovém odvětví.

Kongres se přitom po volbách výrazně obměnil a v současném složení takříkajíc dosluhuje. Lídr demokratů v Senátu Harry Reid přesto vyzývá k akci.

Senátoři podle něj mají na výběr. Buď počkají do ledna, kdy nastoupí nově zvolený Kongres, nebo budou jednat teď, říká senátor Reid s tím, že se problém sám o sobě nevyřeší.

Jiní senátoři jsou k žádostem automobilek skeptičtí. Například republikán Arlen Specter upozorňuje, že automobilky věděly o těžké situaci a tvrdé konkurenci už dlouho a nic pro svou záchranu nedělaly.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme