Americké státy viní banky z machinací při zabavování domů

Padesátka amerických států viní hypoteční banky z machinací při zabavování domů neplatičů hypoték. Státní zástupci tvrdí, že i velké ústavy jako je Bank of America vyhazovaly lidi z domů na základě nesprávně a nebo nedostatečně připravených dokumentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Podle expertů to může vést ke zpochybnění mnohých soudních vyhazovů někdejších nájemníků a v některých případech i k tomu, že jim soud potvrdí právo vrátit se zpět nebo žádat náhradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americké státy viní hypoteční banky z machinací při zabavování domů. Možnými dopady se zabýval ve Světě o deváté analytik David Brzek

Vzhledem k tomu, že od počátku krize bylo ve Spojených státech zabaveno už 2,5 milionu domů, mohl by v realitním sektoru nastat chaos.

Analytik společnosti Fio David Brzek očekává rozsáhlé vyšetřování, nedomnívá se ale, že by skončilo vyýrazným výsledkem v neprospěch bankovních ústavů.

„Můžeme se dočkat například mimosoudních vypořádání nebo rozsudků, které budou mít menší rozsahy, ale že bychom se dočkali převratných výsledků, to se obávám, že ani v americkém právním systému nenastane,“ míní Brzek.

Pokud by se státům přece jen podařilo banky usvědčit, mohlo by to pro ně podle Brzka znamenat značné ztráty. „Spekulovat o jejich rozsazích by bylo předčasné, ale to nejvážnější by velmi výrazné poškození reputace bankovních ústavů, protože takový soudní spor může poškodit jejich dobré jméno a jejich další podnikání na trhu obecně,“ podotkl analytik.

Vyšetřování už se odrazilo na akciích bank

Samotné vyšetřování už se odrazilo na akciích Bank of America, které narozdíl od většiny trhu ztrácely. „Včerejšek byl poměrně optimistický na trzích a bankovní sektor patřil k nejméně růstovým. Byly tam vidět ztrátové tituly, kde se projevovalo právě to napětí,“ potvrzuje Brzek.

Kromě Bank of America budou kvůli situaci v americkém realitním sektoru pod tlakem i další banky jako JP Morgan či Goldman Sachs. „Bude to celá škála velkých finančních ústavů, které ve velkém poskytovaly hypotéky“ dodal Brzek.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme