Americké úřady opět povolily zkušební lety Boeingu 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner se opět může vznést do oblak nad Spojenými státy. Povolení pro zkušební lety získal Boeing od amerického Federálního úřadu pro letectví. Dreamlinery nesměly několik týdnů létat kvůli vadným bateriím.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner | Foto: The Boeing Company

Povolení pro zkušební lety ale neznamená, že jsou technické problémy nejmodernějšího dopravního letadla na světě vyřešeny.

Během zkušebních letů musí pracovníci společnosti Boeing, která dreamlinery vyrábí, získávat veškeré informace o aktuálním technickém stavu baterií. Některé akumulátory v dreamlinerech se totiž během předchozího testování vybily, a technici z Boeingu teď mají za úkol přímo ve vzduchu zjistit, proč k tomu došlo.

Deborah Hershmanová z úřadu Národní bezpečné dopravy pro agenturu Reuters uvedla, že přezkoumat by se měla také samotná technologie používaná v těchto bateriích.

Podle oficiálního vyjádření společnosti by mohla tato inspekce urychlit celé vyšetřování. Vedení Boeingu si stále stojí za svým a tvrdí, že baterie v dreamlinerech nepředstavují žádný problém a všechna letadla jsou připravena pro bezpečné létání.

Navíc baterie podle společnosti prošly extrémně dlouhodobými zátěžovými testy ještě před tím, než je Boeing uvedl do takzvaného ostrého provozu.

Poptávka po letadlech zatím není ohrožena. Záleží ale, jak dlouho bude inspekce pokračovat a hlavně co během nich odborníci odhalí. Boeing nadále zůstává u svých prognóz a letos chce výrobu dreamlinerů zdvojnásobit.

Aerolinie v současnosti používá zhruba 50 letounů. Nejvíc jich provozují japonské společnosti.

Grafický profil letounu Boeing 787 Dreamliner | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme