Americké vepřové se opět začne dovážet do Číny

Čína se chystá zrušit půlroční zákaz dovozu amerického vepřového masa. Oznámili to představitelé obou zemí, kteří jednají v čínském městě Chang-čou. Čína zavedla embargo na vepřové maso pocházející ze Spojených států letos v květnu, oficiálně kvůli obavám ze šíření viru prasečí chřipky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vepřové maso

vepřové maso | Foto: Fotobanka stock.xchng

Dovoz vepřového by mohl být obnoven už od listopadu, prohlásil americký ministr zemědělství Tom Vilsack. Jeho slova potvrdili i zástupci čínské delegace.

Peking v této souvislosti připomněl, že Spojené státy už naopak uvolnily restriktivní opatření na import čínského kuřecího masa.

USA tratí miliony týdně

Půlroční embargo působilo americkému potravinářskému průmyslu ztráty ve výši několika milionů dolarů týdně. Zpráva o odvolání šestiměsíčního zákazu přichází krátce před příjezdem prezidenta USA Baracka Obamy do Pekingu.

Obě strany ale zároveň upozorňují na to, že překážky ve vzájemném obchodě stále existují, například co se týče levných čínských pneumatik, na jejichž dovoz Washington nedávno uvalil nové, 35procentní clo.

Na druhé straně Peking vyšetřuje údajně nekalé praktiky při importu amerických automobilových součástek.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme