Americké výrobky můžou zlevnit. Evropa chce s USA jednat o volném obchodu

Evropská unie začne jednat se Spojenými státy o dohodě o uvolnění obchodu. To by vedlo ke zlevnění amerických výrobků v obchodech nebo při jejich objednání přes internet. Dohoda by také měla pomoci hospodářskému růstu v celé Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování přes internet

Nakupování přes internet | Foto: Fotobanka stock.xchng

Pokud se obě strany dohodnou, Evropané by teoreticky nemuseli při nákupu tabletů, chytrých telefonů nebo fotoaparátů ze Spojených států platit clo. Zatím ovšem není jasné, jak přesně bude ujednání vypadat.

Odstranit by ale mohlo i některé větší problémy. Pokud například v současné době provede výrobce vozů bezpečnostní testy, ty nejsou automaticky uznány na druhém kontinentu, což výrobky prodražuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska přiblížil, o čem chce EU s USA jednat

Smlouva s Američany by byla velkým přínosem pro evropskou ekonomiku. Spojené státy i Evropská unie totiž patří mezi největší světové ekonomické celky.

„Když se dohodu podaří dotáhnout do konce, výkon celé evropské ekonomiky stoupne o půl procenta HDP. To znamená, že by se vytvořila pracovní místa pro desítky, ba stovky tisíc Evropanů,“ prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Dospět ke shodě ovšem bude podle odborníků velmi těžké. Evropany a Američany rozděluje řada sporných otázek. Ve Spojených státech jsou například v obchodech zcela běžně k dostání geneticky modifikované potraviny, s čímž řada evropských států nesouhlasí.

Ondřej Houska, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme