Americkou centrální banku povede možná historicky poprvé žena

V čele Americké centrální banky by mohla být poprvé žena. Prezident Barack Obama na tento post oficiálně navrhl dosavadní viceguvernérku Janet Yellenovou. Nominaci musí ještě schválit Senát, ve kterém mají většinu Obamovi demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janet Yellenová

Janet Yellenová | Zdroj: Reuters

Sedmašedesátiletá Janet Yellenová slíbila, že pokud ji Senát jmenuje, udělá vše pro prosazení maximální zaměstnanosti, stabilizaci cen a finančního systému. Zároveň upozornila, že i přes pokrok musejí přijít další opatření k posílení americké ekonomiky.

Prezident Barack Obama vyzdvihl především schopnost současné viceguvernérky FEDu naslouchat opačným názorům a nacházet kompromis.

Janet Yellenová je považovaná podobně jako současný guvernér Americké centrální banky Ben Bernanke za stoupence podpory zaměstnanosti udržováním nízkých úrokových měr. Kritikové jí vyčítají podceňování rizik inflace.

Yellenová má podporu demokratických senátorů, kteří ovládají stočlennou komoru, ke schválení nominace bez procedurálních zádrhelů ale bude potřebovat i hlasy šesti republikánů.

Janet Yellenová | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme