Americký Boeing utrpěl porážku na japonském trhu. Airbus získal obří zakázku

Do Japonska, tradičního odbytiště amerického výrobce letadel Boeing, vtrhl evropský Airbus. Boeing přitom dosud zaujímal na jednom z nejdůležitějších trhů světa trhu dominantní postavení, držel podíl více než 80 procent. Těžil hlavně ze spolupráce s japonskými dodavateli a z politického přátelství Tokia a Washingtonu. Teď ale Airbus získal historickou objednávku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A350 má být hvězdou letošního pařížského aerosalonu

Airbus A350 má být hvězdou letošního pařížského aerosalonu | Zdroj: Reuters

Největší japonské aerolinky Japan Airlines si objednaly 31 letadel A350 s opcí na nákup dalších 25 strojů. Japonský dopravce objednává od Airbusu vůbec poprvé, pro evropského výrobce jde zase o největší objednávku letadel A350 od počátku letošního roku.

Japonci zanevřeli na Boeing, protože jeho nový vlajkový letoun Dreamliner provázejí potíže. Nejprve vývoj nabral zpoždění, pak se objevily technické závady a následně odstavení letadel z provozu. Důvodem bylo přehřívání baterií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Jitka Hanžlová přiblížila souboj výrobců letadel o japonský trh

Obraz amerického výrobce tak byl poškozen a podle analytiků se objevily také pochybnosti, zda je Boeing schopen dodávat letadla včas.

Roli hraje i vnitřní vývoj v Japonsku. Japan Airlines patří mezi největší odběratele letadel Dreamliner. Vedení největší firmy už ale tolik nepodléhá tlaku domácí vlády. V roce 2010 musel aerolinky zachraňovat stát, loni se ale vzpamatovaly a znovu vstoupily na trh. Japonský stát v nich tak ztratil vliv.

Katalogová hodnota objednávky činí 9,5 miliardy dolarů. Konečná cena ale obvykle bývá výrazně nižší, protože výrobci poskytují při větších objednávkách slevy. První letadlo mají aerolinky dostat v roce 2019.

Airbusu se touto zakázkou otevírají dveře k další velké japonské společnosti ANA. Ta bude potřebovat nahradit stárnoucí flotilu svých 25 Boeingů 777. Tato letadla jsou hlavním konkurentem strojů A350.

Airbus a Boeing dlouhodobě soupeří o vedoucí pozici na světovém trhu s letadly. Loni vedli Američané, když získali o zhruba třetinu více zakázek než Airbus. Letos to ale kvůli potížím Boeingu s novým typem letadla vypadá naopak. Airbus má přibližně o polovinu více zakázek. Například do Indonésie dodá 234 letadel za v přepočtu 475 miliard korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme