Americký Boeing získal objednávku na 150 letadel za 15 miliard dolarů

Americký výrobce letadel Boeing získal obří objednávku za téměř 15 miliard dolarů. Na aerosalonu v britském Farnborough si od něj 150 letadel typu 737 koupilo uskupení United Continental Holdings, vlastník největší letecké společnosti United Airlines. Celková hodnota objednávek u Boeingu je 43 miliard dolarů, konkurenční evropský výrobce Airbus získal za čtyři dny aerosalonu objednávky jen za 16,9 miliardy dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 737-900ER na Mezinárodní letecké přehlídce v britském Farnborough

Boeing 737-900ER na Mezinárodní letecké přehlídce v britském Farnborough | Zdroj: ČTK

Podle leteckého odborníka Milana Cvrkala však takový nepoměr neznamená, že by nyní měl americký výrobce letadel výrazný náskok:

„Nelze dost dobře hovořit o velkém náskoku Boeingu před Airbusem. Až loňského roku ovládal první příčku v žebříčku nejprodávanějších, tzv. jednouličkových letadel právě Airbus, zatímco Boeing zůstával v pozadí, za což byl po právu zákazníky kritizován.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Úspěchy výrobců letadel na aerosalonu v britském Farnborough shrnul na Rádiu Česko letecký odborník Milan Cvrkal

Nyní se podle Cvrkala podařilo Boeingu napravit poněkud pošramocené renomé a brzy bude moci konkurovat Airbusu ve všech kategoriích dopravních letadel. Airbus předstihl Boeing i díky modernizovanému modelu pro lety na kratší vzdálenosti A320neo, Američané proto představili typ 737 Max.

„Rodina letadel Airbus A320 se rozroste během následujících dvou let o model A320neo, což je zkratka pro New Engine Option, který vychází z osvědčených modelů jednouličkových airbusů. Těch je nyní v provozu na 5000 po celém světě,“ uvádí letecký odborník a pokračuje:

„Oproti nim bude nová rodina vybavena novými úspornějšími a tiššími motory šetrnějšími k životnímu prostředí a upravenými křídly. Tato vylepšení by měla přispět k až 15procentní úspoře paliva, což představuje zhruba 1,4 milionu litru uspořeného paliva ročně nebo vyprodukování o 3600 tun emisí oxidu uhličitého méně jedním letadlem za rok provozu.“

Třetím významným výrobcem zůstává kanadský Bombardier. Na veletrhu podepsal předběžnou dohodu s lotyšskou společností Air Baltic o koupi deseti strojů CS300 za 764 milionů dolarů.

„Kanadský výrobce Bombardier představuje významného výrobce dopravních letadel, který se ovšem specializuje na jinou kategorii letadel než Airbus nebo Boeing. Na menší typy obchodních a z nich odvozených dopravních letadel s kapacitou 70 až 100 cestujících. Nově připravované typy CS300 a CS100 tedy z jeho pohledu představují zcela novou kategorii, do níž firma teprve vstupuje,“ vysvětluje Milan Cvrkal.

Mirko Kašpar, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme