Americký dolar bude zřejmě ještě oslabovat

Finanční trhy jsou už relativně stabilní, většina podpůrných programů tak může být ukončena. Takový je závěr dvoudenního zasedání americké centrální banky, tedy FED.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail stodolarové bankovky

detail stodolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Ten nicméně i nadále hodlá podržet sazby, kterými úročí peníze, jež půjčuje komerčním bankám, na nynějších nízkých úrovních, a to, jak řekli zástupci FED, delší dobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Vojtěch Benda byl hostem pořadu Svět o osmé.

FED také hodlá v prvním čtvrtletí ukončit většinu programů přímých injekcí likvidity do systému. "Tato informace je známá už od června, takže trhy se na to připravují," řekl ekonom ING Wholesale Banking Vojtěch Benda.

Narozdíl od přímých nákupů politiku nízkých úrokových sazeb FED ukončit nehodlá. "Domnívám se, že návrat úrokových sazeb k vyšším hodnotám může být prudký, ale nečekal bych ho dříve než v první polovině příštího roku," podotkl Benda.

Roste zájem o americké dluhopisy

Podle něj ale nejspíše FED v druhé polovině příštího roku, aby zabránil růstu inflace, začne úrokové sazby prudce zvyšovat.

"Vliv udržení úrokových sazeb je v tom, že roste zájem o americké dluhopisy. Tím pádem klesá zájem o akcie všude ve světě, což posiluje dolar," domnívá se ekonom.

V nejbližších měsících ale může dolar ještě oslabovat. "Ale očekávaní prudkého růstu úrokových sazeb, na dolaru rychleji než na ostatních měnách, hovoří o posilování dolaru ve střednědobém horizontu," upozorňuje Benda.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme