Americký investor žaluje Nasdaq za chyby v případě akcií Facebooku

V případě primárního úpisu akcí Facebooku padla další žaloba. Investor žaluje burzovního operátora Nasdaq za nedbalost při manipulaci s objednávkami na akcie této společnosti. Nasdaq tak měl způsobit investorům velké škody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Investor žaluje Nasdaq za chyby při manipulaci s objednávkami na akcie Facebooku

Investor žaluje Nasdaq za chyby při manipulaci s objednávkami na akcie Facebooku | Zdroj: ČTK

Zákon o cenných papírech měl údajně porušit také samotný Facebook, jeho zakladatel Mark Zuckerberg a banka Morgan Stanley. Žalobu podal za všechny investory, kteří přišli minulý týden o peníze, americký investor Philip Goldberg.

„Jeho právní firma si stěžuje na to, že burzovní operátor nezvládl nápor při primární emisi. Investoři, kteří chtěli nakupovat hned po otevření trhu, vůbec nevěděli, jestli nakoupili nebo ne. Došlo k zásadnímu selhání celého systému. Právě tato chyba způsobila ohromný nárůst objednávek a jejich následné skrečování,“ popsal analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík na Rádiu Česko

Ve státě Kalifornie už je podána žaloba také na banku Morgan Stanley. Ta měla údajně těsně před primární emisí zhoršit výhled vývoje příjmů Facebooku a sdělit to jen vybraným klientům. Investoři tak mohli podle Menčíka přijít o 3,5 až 4 miliardy dolarů.

Akcie Facebooku se momentálně prodávají za 31 dolarů. Oproti upisovací ceně tak ztrácejí asi 23 procent. Potvrzuje se tak, že jejich vstupní cena byla výrazně nadhodnocená.

„Trh na to zareagoval výrazně. Poptávka po nové módní akcii byla ale opravdu veliká. Investoři chtěli nejen kupovat hodnotu značky, ale současně chtěli něco módního,“ míní analytik Tomáš Menčík.

Igor Maňour, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme