Americký Kongres se dohodl na plánu pro oživení ekonomiky

789 miliard dolarů. Tolik má stát balík opatření na oživení ekonomiky Spojených států amerických, na kterém se dohodly obě komory amerického Kongresu. Hlasovat by o něm měly už dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kongres

Washingtonský Kongres | Foto: Vojtěch Pohanka

"Každý ekonomický ukazatel a každý den, který uplyne, nám připomínají, že musíme jednat rychle a rozhodně," prohlásil lídr demokratické většiny v Senátu Harry Reid. Podle informací o kompromisu mezi Sněmovnou reprezentantů a Senátem by měly stimulační balík tvořit zhruba ze dvou třetin investice do obnovy infrastruktury, sociální a jiné náklady a z jedné třetiny daňové úlevy.

Celkově má balík stát 789 miliard dolarů, a to bude s nejvyšší pravděpodobností znamenat výrazně zvýšení státního dluhu USA. Prezident Barack Obama chce příslušný zákon podepsat už o tomto víkendu.

Kongres bude o definitivní podobě hlasovat zřejmě už dnes. Mnozí republikáni, ale nejenom oni, nevěří, že masivní investice opravdu vytvoří nové pracovní příležitosti a nastartuje ekonomiku, jak slibuje Obamova vláda. Obávají se plýtvání a mrhání prostředky z kapes amerických daňových poplatníků.

Přečtěte si také:
Ve druhé půlce roku čeká podle guvernéra ČNB Česko další náraz krize
USA podmínily pomoc podnikům platovými stropy pro jejich manažery

Vít Pohanka, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme