Americký prezident Barack Obama platí nižší daň než jeho sekretářka

Daně amerického prezidenta Baracka Obamy jsou nižší než jeho sekretářky. Vyplývá to z daňového přiznání za loňský rok, které Bílý dům zveřejnil. Prezident Obama přitom nevyužívá žádných kliček a v poslední době se zasazuje o zvýšení daní bohatým Američanům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu

Americký prezident Barack Obama na summitu o jaderné bezpečnosti v Soulu | Zdroj: Reuters

Barack Obama loni vydělal necelých 800 tisíc dolarů. Zhruba polovina z toho je jeho prezidentský plat, zbytek příjmy z prodeje jeho knih. Na daních zaplatil prezident 162 tisíc dolarů, tedy asi 20,5 procenta.

Jeho sekretářka, která vydělává 95 tisíc dolarů ročně, zaplatila o něco vyšší procento. Na to upozorňuje přímo Bílý dům jako na anomálii, která se do amerického daňového systému dostala kvůli republikánským škrtům na daních pro bohaté a kterou je nutné odstranit.

Ještě nižší daně než prezident Obama platí jeho podstatně bohatší republikánský vyzyvatel Mitt Romney. Ten vydělává ročně miliony z kapitálových výnosů a ty jsou zdaněné jenom asi 14 procenty.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme