Americký prezident Barack Obama představí plán úspor

Americký prezident Barack Obama dnes představí velký plán úspor. Do 10 let by měl snížit deficit o 3 biliony dolarů a radikálně odbourat nezaměstnanost, která přesahuje 9 procent. Obama to naznačil v sobotním projevu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Foto: Pablo Martinez Monsivais | Zdroj: ČTK

"Nejdůležitější věcí pro lidi, které potkávám, je najít cestu, jak se znovu dopracovat k tvorbě dobrých pracovních míst pro střední třídu, která budou dobře placena a přinesou určitý stupeň jistoty," řekl americký prezident.

Podle spolupracovníka Rádia Česko ve Spojených státech Igora Lukeše potřebuje právě střední třída nejvíce pomoci, protože má pravidelné a nevyhnutelné výdaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozpočtovém plánu amerického prezidenta Obamy mluvil ve Světě o třetí spolupracovník Rádia Česko Igor Lukeš

Na boj s nezaměstnaností má být vyčleněno celkem 450 miliard dolarů. Škrtat se bude na sociálním pojištění, zdravotním pojištění pro seniory a také benefitech pro bývalé vojáky. Jde o politicky nejcitlivější kategorie.

Barack Obama chce také významně zdanit bohaté lidi. Plánuje zavést takzvanou "Buffettovu daň", nazvanou podle miliardáře Warrena Buffetta, který k zavedení nové taxy sám vyzval.

Daňový zákon je podle Buffeta nesmyslný, protože kvůli výjimkám a dírám v zákoně prý platí méně na daních než jeho sekretářka.

Boj s nezaměstnaností bude i tématem prezidentské kampaně v roce 2012. Obamovi významně klesá obliba u americké veřejnosti, v současnosti je na úrovni svého předchůdce George Bushe. Škrty mu ale podle Lukeše důvěru nezískají.

Markéta Bartošová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme