Americký průmysl roste

Aktivita amerického průmyslu stoupá. Dokazuje to index nákupních manažerů, který zveřejnil Institut řízení dodávek. Index v dubnu vzrostl na 54,8 bodu. Oproti březnu se tak zvýšil téměř o jeden a půl bodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slévačská huť

Slévačská huť | Foto: Comstock Images

Větší je objem nových zakázek a americký průmysl také zaměstnává více lidí a navyšuje výrobu. Index je navíc nejvýše od loňského června.

Poslední zveřejněná data, například americký hrubý domácí produkt, přitom nenaznačovala, že by se americkému průmyslu mohlo dařit zvlášť dobře.
Analytik GE Money Bank Petr Gapko připomněl, že americká data jsou poměrně dlouhou dobu dobrá a naznačují poměrně rychlý růst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kondici amerického průmyslu ocenil ve Světě o osmé Analytik GE Money Bank Petr Gapko

„V posledních týdnech sice přišlo pár informací, které předpokládají zpomalení, ale i tak je naprosto jasné, že je americká ekonomika nadále v rostoucím trendu a včerejší index nákupních manažerů to jenom potvrzuje.“

„Z 18 odvětvích, které se sledují, se situace zlepšila v 16, takže se nedá říci, že by tam bylo nějaké odvětví, které by bylo tahounem, a jiné situaci brzdilo,“ poznamenal Gapko.

Podle PMI indexu americký průmysl zaměstnává čím dál tím víc lidí. Obecně se ale americká nezaměstnanost nijak zvlášť nehýbá. Gapko připomněl, že v USA se míra nezaměstnanosti příliš nesleduje, pozornost se upírá spíše k indikátorům, jako jsou počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti nebo tvorba nových pracovních míst.

„A tyto indikátory jsou už řadu měsíců pozitivní, takže se zlepšuje i celková situace na americkém trhu práce.“

Ekonomické výsledky tak mohou podle Petra Gapka nahrát americkému prezidentu Obamovi v jeho úsilí o znovuzvolení.

„Osobně si myslím, že americká ekonomika už našla dno před nějakou dobou a teď už je v období růstu. Sice trochu volatilnějšího, než byla zvyklá na začátku tisíciletí, ale stejně je to růstové období,“ konstatoval Petr Gapko.

Milan Kopp, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme