Americký realitní trh je stále v krizi

Americký realitní sektor je stále v krizi. Svědčí o tom prodeje existujících domů, které v prosinci propadly o 17 procent. To představuje nejvýraznější ochlazení zájmu o vlastní bydlení od roku 1968, kdy se aktivita v této oblasti začala sledovat. Zároveň to do jisté míry kazí celoroční statistiky, podle kterých došlo v sektoru k pětiprocentnímu růstu, což je první posílení za poslední čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Key West, nejjižnější výběžek státu Florida

Key West, nejjižnější výběžek státu Florida | Foto: Key West Paradise

"Ve smyslu prodejů máme to nejhorší za sebou, protože i po drastickém poklesu za měsíc prosinec jsou úrovně prodejů zhruba 15 procent nad nejnižšími úrovněmi," hodnotí situaci hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americkém realitním trhu mluvil na Rádiu Česko hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

"Na druhou stranu nás může čekat pár horších měsíců, protože mnoho Američanů očekávalo, že ke konci listopadu skončí mimořádné daňové pobídky na nákup nemovitostí, a proto přesouvalo nákupy do období před začátkem prosince. Teď tyto Američané, kteří plánovali nákup domů, mohou na trhu chybět a můžeme zaznamenat pár výrazně slabších měsíců," dodává ekonom.

Realitní sektor se tak stává částečnou brzdou americké ekonomiky. "Američané mají v realitách častokrát většinu svého majetku a nečekám, že by se situace na realitním trhu začala výrazně zlepšovat. Naopak si myslím, že ceny v mnoha lokalitách mohou jít dolu. Vedle realit to navíc ještě bude nezaměstnanost, která může negativně dopadat na americkou spotřebu, která se bude oživovat jen velice pomalu," domnívá se Bureš.

Podle ekonoma Poštovní spořitelny se tak v dohledné době nedá očekávat nějaký velký rozmach realitního trhu. Tahounem americké ekonomiky se podle Bureše stane export: "Z logiky věci to musí být export a investice zaměřené do exportních oblastí. V tomto směru jsem relativním optimistou, alespoň v delším horizontu, protože si myslím, že americké trhy jsou dostatečně pružné a jsou na takto výraznou strukturální změnu dobře připravené."

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme