Americký Senát opět oddálil finanční kolaps

Americký Senát schválil poměrem 79 ku 12 hlasům dohodu, která zajistí další zdroje pro financování vládních transakcí. Už poněkolikáté se tak oddálilo riziko finančního kolapsu USA. Usnesení také umožní, aby oběti živelných katastrof měly přístup k miliardám dolarů pomoci. Právě v tomto bodě se rozcházeli republikáni a demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký Kongres ve Washingtonu

americký Kongres ve Washingtonu | Foto: Alexandr Pícha

Senátoři minulý týden zamítli návrh financování vlády do poloviny listopadu, který schválila republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů. K demokratické většině senátorů se připojila i část republikánů. Členové Senátu nesouhlasili s tím, aby fond na pomoc obětem živelních pohrom obdržel nižší částku. To by omezilo, případně zcela zastavilo, všechny rekonstrukční práce financované z federálního rozpočtu.

Dohoda ze Senátu vytváří prostor pro dohodu ve Sněmovně reprezentantů, která musí plán financování vlády schválit. Pokud by se obě komory Kongresu nedohodly, vláda by počínaje 1. říjnem neměla peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Amerikanista Kryštof Kozák rozebírá jednání o financování vlády Spojených států

„To, že se Senát rozhodl, tak jak se rozhodl, to znamená přidělil peníze vládní agentuře na provizorní chod, bylo podmíněno tím, že demokrati, vládní strana, couvli ze svých požadavků právě na financování této agentury, a republikáni zase odmítli prosazovat své předchozí změny v programu na vývoj elektromobilů. Ten chtěli snížit o půl druhé miliardy,“ vysvětlil podstatu kompromisu analytik Českého rozhlasu Milan Slezák.

Podle amerikanisty Kryštofa Kozáka z Institutu mezinárodních studií FSV UK je velkým problémem především skutečnost, že celý svět vidí, jak blízko je americká vláda ke kolapsu. Z hlediska amerického rozpočtu se navíc prý ani nejedná o příliš závažné téma.

„Z hlediska americké politické mašinérie si jak republikáni, tak demokrati – nebo část z nich – rádi pohrávají s rozpočtovými tématy, aby z toho vytloukli politické body,“ domnívá se Kozák.

Podle amerických komentátorů by měla dohoda nakonec projít poměrně hladce i Dolní sněmovnou.

Dá se prý očekávat další mediální show

„Téma samo o sobě je spíše marginální a dohodu v Senátu, do které se zapojila i velká část republikánů, je možné prezentovat jako vítězství obou stran, že demokraté si něco uhájili, republikáni si také něco uhájili,“ souhlasí Kozák.

Politické body podle něj ovšem ztrácí Kongres jako celek. Lidé totiž mohou vidět, že jedinou jeho starostí je vyhrocovat podobné spory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč je jednání o financování chodu vlády v USA tak dramatické, vysvětlil v Odpoledním Radiožurnálu analytik Českého rozhlasu Milan Slezák

„Tady v tomto případě to bylo zvlášť cynické, protože hrozilo, že peníze nedostanou oběti přírodních katastrof, kteří to poměrně dost potřebují, když tam žijí někde ve stanech a mají zničené domy. To znamená, že to byli ti lidé, kteří se stali rukojmími tohoto zápasu,“ vysvětluje Kozák s tím, že důvěra v Kongres jako instituci postupně klesá a je na historicky velmi nízké úrovni.

Podle Kozáka mají republikáni i demokraté vůli dohodnout se na kompromisech, vyhrocená jednání jim ale umožňují dokazovat, že za svou věc opravdu bojovali.

„Zase bych čekal, že i proto, aby se z toho udělala mediální show, to obě strany dotlačí časově do krajnosti,“ myslí si o dohodě mezi republikány a demokraty ohledně financování vlády na fiskální rok 2012.

Karolína Koubová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme