Americký Senát rozhoduje o zákonu proti zemím OPEC

Drahá ropa vyvolává ve Spojených státech hněv zákonodárců. Právní výbor Senátu bude hlasovat o návrhu zákona, který by umožnil americkým úřadům stíhat země vyvážející ropu. Předkladatelé zákona obviňují země sdružené v OPEC z nelegálních cenových dohod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici

Čerpání pohonných hmot na čerpací stanici | Foto: Fotobanka Morquefile

Nový zákon zabrání budoucímu růstu cen benzínu, slibuje v prohlášení jeden z předkladatelů, senátor Herb Kohl z Wisconsinu. Pokud dnes právní výbor legislativu doporučí, bude o ní ještě hlasovat celý Senát, potom Sněmovna reprezentantů a nakonec ji musí také podepsat prezident.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci sleduje redaktor Českého rozhlasu Ondřej Bouda

Není sice úplně zřejmé, jak by pak mělo americké ministerstvo spravedlnosti stíhat státy, na jejichž ropě aspoň zatím závisí. Návrh neobvyklého zákona je v každém případě jedním z názorných příkladů nálad, jaké v Americe v souvislosti s rostoucími cenami ropy a benzínu panují.

Země OPECu se nařčení z kartelu brání tím, že se jim podařilo nahradit výpadky produkce způsobené revolucí v Libyi. A na další vývoj ceny prý OPEC už vliv nemá. Podle analytiků přitom může vysoká cena ropy zastavit hospodářský růst.

Vít Pohanka, Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme