Americký Senát schválil dohodu o dočasném odkladu rozpočtových škrtů

Americký Senát schválil kompromisní dohodu o daních a škrtech, zbývá ale ještě souhlas Sněmovny reprezentantů. Ta se má sejít dnes během dopoledne tamního času. Podle dohody se automatické škrty v rozpočtu pro rok 2013 odloží o další dva měsíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid (druhý zleva)

Šéf demokratické většiny v Senátu Harry Reid (druhý zleva) | Zdroj: Reuters

Dohoda zajišťuje rovnováhu mezi výdajovými škrty a nárůstem příjmů, což byla cena za odklad uplatnění zmíněných výdajových úspor.

Opatření prodlouží daňové škrty pro domácnosti s příjmy pod 450 tisíc dolarů ročně a dočasně odvrátí výdajové škrty na obranu a tajné služby.

Dále dohoda mimo jiné prodlužuje podporu v nezaměstnanosti pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, a odvrací hrozící 27procentní snížení odměn lékařům a prudký růst cen mléka.

Amerika se nevyhne fiskálnímu útesu. Politici vyzývají ke klidu

Číst článek

Sněmovnu ovládají republikáni, a proto není jisté, zda ke schválení kompromisní dohody dojde. Americký prezident Barack Obama vyzval Sněmovnu reprezentantů ke schválení odkladu rozpočtových škrtů.

Michaela Vydrová, Radiožurnál Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme